Zilele trecute am vizitat cel mai faimos Târg subteran de Crăciun din Europa.

Valkenburg este un oras mic, situat pe valea râului Geul, în provincia olandeză Limburg. Localnicii ii mai spun oraşul din marnă.

Marna este o rocă sedimentară, o rocă de tranziţie între argilă şi calcar, folosită  la fabricarea cimentului.

Ȋn Evul Mediu se extragea aici din subsol această rocă, galeriile subterane având o lungime totala de 250 de kilometri.

Ȋn secolul al 12-lea s-a construit Castelul din Valkenburg în totalitate din marnă. Ruinele castelului reprezintă în prezent o atracţie pentru turisti.

Ȋntre 15 noiembrie şi 6 ianuarie, oraşul este sub spiritul Crăciunului. Frumos decorat, plini de turişti, atmosferă de sărbătoare.

Terasele sunt încălzite, aşa că poţi savura liniştit, într-o atmosferă plăcuta, un cappuccino, o tartă cu orez şi cremă de vanilie- rijstevlaaai– sau o tartă cu mere şi alte bunătaţi specifice locului.

Cele mai mari puncte de atracţie sunt cele două târguri de Crăciun subterane, Peştera Municipală (Gemeentegrot) şi Peştera de Catifea (Fluweelengrot) care, an de an, sunt transformate în locuri magice.

Chiar dacă afară plouă, nu trebuie să ţii cont de vreme. Ȋn peşteri este o temperatură plăcută, nu este umezeală, aşa că nu-ţi rămâne decât sa te bucuri de ce vezi in jur.

Există şi bănci unde te poţi odihni dar si câte un mic restaurant in fiecare dintre peșteri, dacă între timp ţi se face foame.

Peșterile sunt foarte frumos decorate, cu brazi și multe ornamente de Crăciun. Există zeci, poate sute de standuri,de unde poti cumpăra tot felul de obiecte: decoraţiuni fantastice și mii de figurine de Crăciun, opere de artă, specialităţi culinare, delicatese de tot felul, ciocolată, bulbi de flori, cosmetice, jucării, îmbrăcăminte, ceai indian (Masala chai), diverse mirodenii.

A fost o încântare și o experienţă deosebită, pe care aș vrea să o repet.

Dacă ești în Valkenburg, nu ai cum să ratezi Maastricht, unul din cele mai vechi orașe din Olanda, situat la doar 13 km.

Când ajungi în oras, te întâmpină aceeași atmosferă festivă. Există și aici un Târg de Crăciun, în Vrijthof, faimoasa esplanadă unde au loc evenimente culturale.

Andrė Rieu tocmai se pregătea să sustină aici concertul anual de Crăciun.

Mi-a plăcut plimbarea pe Podul Roman, peste râul Meuse (Maas, cum spun olandezii). Podul împarte orasul în două zone, una comercială, cealaltă zonă veche, impunătoare, fabuloasă, cu bijuterii arhitecturale.

Am ajuns și la impresionanta Bazilică  “Onze lieve vrouw’, ridicată pe ruinele unui templu roman. Pe pereţi  se găsesc  diverse picturi murale, poţi vedea statui din lemn colorate, înfăţișând diverși sfinţi. Legenda spune că sfinţii îţi oferă protecţie împotriva focului, inundaţiilor, te ajută dacă ești  în suferinţă și te apără chiar de moarte subită.

Cert este că în momentul în care am intrat în biserică, se oficia slujba religioasă și, chiar dacă am rămas acolo doar câteva minute, am simţit o energie aparte.

Ȋţi doresc Sărbători fericite, pline de Lumină!

Feerie subterană de Crăciun